روش های چاپ دستی با مهر روی پارچه چگونه انجام می شود؟ همانطور که میدانید، یکی از کارهای هنری که بازار داغی هم این روزها دارد، چاپ طرح روی پارچه است. به این ترتیب هر کس نتواند طرح مورد نیازش را در پارچههایی که در بازار وجود دارد پیدا کند، سریع دست به کار میشود و پارچه مورد نظرش را چاپ میکند.
با توجه به اهمیت این موضوع تصمیم گرفتیم روش های چاپ دستی با مهر روی پارچه را بررسی کنیم و اطلاعاتی درباره این کار در اختیارتان قرار دهیم تا شما هم با آن آشنا شوید.
مطالعه بیشتر | خرید ساک پارچه ای
لوازم مورد نیاز برای چاپ دستی
چاپ دستی با مهر، روشی خلاقانه و سرگرمکننده برای تزیین پارچه و خلق کردن طرحهای منحصر به فرد است. این روش به شما کمک میکند با استفاده از مهرهای ساده طرحدار، لباس، رومیزی، کیف یا ساک پارچه ای سایر لوازم خود را به صورت دلخواه شخصی سازی نمایید برای شروع کار ابتدا باید با مراحل و گامهای چاپ دستی با مهر روی پارچه آشنا شوید. موارد زیر، لوازم مورد نیاز برای چاپ دستی هستند:
- پارچه (از جنس پنبه، کتان یا هر نوع پارچه که خودتان دوست دارید.)
- مهر (مهرها معمولاً از جنس چوب، پلاستیک و اسفنج هستند.)
- رنگ پارچه (هر رنگی که خودتان دوست دارید و با رنگ پارچهتان مطابقت دارد. در واقع باید آن را براساس پارچه خود انتخاب نمایید.)
- قلممو یا اسفنج
- سینی (ظرف بزرگی برای رنگ)
- کاغذ یا مقوا (برای زیر کارها کاربرد دارد.)
- اتو
مطالعه بیشتر | انواع ساک پارچه ای
انواع روش های چاپ دستی با مهر روی پارچه
اگر بخواهیم انواع چاپ سنتی روی پارچه را طبقهبندی نماییم، باید بگوییم این طبقهبندی بر اساس موارد مختلفی مانند روش چاپ، جنس پارچه، نوع چاپ و سایر موارد دیگر انجام میشود؛ اما با توجه به این موضوع که روش انجام چاپ یکی از موارد مهم است که باید به آن بپردازیم و بر همان اساس انواع روشهای چاپ دستی با مهر روی پارچه را طبقهبندی کنیم:
چاپ مستقیم
در این روش از انواع چاپ دستی بر روی پارچه، رنگ یا رنگدانه مورد نظر به صورت مستقیم با پارچه برخورد میکند که البته امکان چاپ بر روی پارچه با استفاده از دستگاه با همین روش امکانپذیر است. یعنی در این روش مهر از هر جنسی که باشد، رنگی میشود و مستقیماً روی پارچه قرار میگیرد. با این روش میتوانید ساک دستی پارچه ای خود را زیباتر کنید.
مطالعه بیشتر | نمونه ساک دستی پارچه ای
چاپ باسمه
چاپ باسمه یکی از روشهای چاپی قدیمی است که ایرانیان از گذشتههای دور از آن برای چاپ دستی بر روی پارچه استفاده می کردند. این روش را معمولا برای ایجاد طرح های اسلیمی و ایرانی است و در آن طرح مورد نظر را روی تکه از مس یا چوب کنده کاری می کنند.
سپس به قسمت کندهکاری رنگ میزنند و آن را روی پارچه فشار میدهند و اینگونه چاپ انجام میشود. در انتها خوب است ذکر کنیم در روش چاپ باسمه از مهر ساخته شده میتوان چندین بار برای چاپ استفاده نمود. این روش اصلاً مخصوص افراد مبتدی نیست؛ زیرا کندهکاری طرح موردنظر روی چوب یا مس برای چاپ نیاز به تجربه و مهارت زیادی دارد.
چاپ قالبی
در این روش با استفاده آن چاپ بر روی پارچه انجام میشود، چاپ قالبی است. در این روش به وسیله مهرهایی که حالت شابلون دارند و از جنس فلز، سیلیکون ، چوب و پلاستیک، چاپ بر روی تکه های لباس که از قبل دوخته شده مثل شلوار، تیشرت، هودی و هر لباس دیگری انجام می شود.
این نکته را در نظر بگیرید که این روش زمان بر تر از تمامی روشهایی که به وسیله آن چاپ دستی بر روی پارچه انجام می شود، است. به همین دلیل معمولاً برای اجرا تنها یک کار از این روش استفاده میشود؛ اما در مقابل روند سختی ندارد و تقریباً همه افراد با کمی دقت میتوانند آن را روی کیسه پارچه ای هم انجام دهند.
مطالعه بیشتر | فروش عمده ساک دستی پارچه ای
چاپ باتیک
چاپ با تیک یکی دیگر از روش های چاپ دستی با مهر روی پارچه است. در ابتدا قبل از معرفی این روش باید کلمه باتیک را معنا کنید. باید این نکته را بگوییم که باتیک از کلمه اندونزیایی تیک به معنی نقطه گرفته شده است و به عبارتی دیگر میتوانید آن را نقطه کوبی بنامید. در چاپ باتیک ابتدا به کمک موم داغ طرح مورد نظر بر روی پارچهای که قرار است چاپ بر روی آن صورت بگیرد، پیاده میشود.
سپس در مرحله بعد پارچه را داخل رنگ فرو میکنند و بعد پارچه را در میآورند و مومگیری انجام میدهند. اکنون شما میتوانید طرح موردنظر را روی پارچه ببینید و لذت ببرید. در واقع در این قسمت شما طرح مهر را خودتان با استفاده از موم روی پارچه میکشید.
مطالعه بیشتر | قیمت ساک پارچه ای
مراحل انجام چاپ دستی با مهر روی پارچه
در ابتدا باید پارچه را آماده کنید. پس پارچه را به خوبی شستشو دهید و اتو نمایید تا صاف و بدون چینوچروک باشد. در صورت نیاز، پارچه را با آب گرم کمی مرطوب کنید تا رنگ به خوبی جذب آن شود. در مرحله بعد باید مهر را آماده کنید. اگر میخواهید از مهرچوبی یا پلاستیکی استفاده نمایید، باید با دستمال مرطوب تمیز شود.
اگر میخواهید از مهر اسفنجی استفاده نمایید، آن را به آرامی داخل رنگ فرو کنید و کمی فشار دهید تا بتوانید رنگ اضافی را بگیرید. در اینجا نوبت به چاپ روی پارچه میرسد و شما باید از بین روش های چاپ دستی با مهر روی پارچه یکی را انتخاب کنید. مهر را به آرامی داخل ظرف رنگ فرو نمایید تا به خوبی پوشیده شود.
سپس آن را به آرامی روی پارچه قرار دهید و با فشار مناسب آن را روی پارچه بگذارید. اکنون مهر را خیلی آرام از روی پارچه بردارید. در صورت تمایل میتوانید از قلمموی یا اسفنج برای افزودن جزئیات و رنگآمیزی طرح استفاده نمایید. سپس اجازه دهید پارچه کاملاً خشک شود و بعد هم برای تثبیت رنگ 2 تا 3 دقیقه پارچه را اتو بزنید.
خلاصه مطلب
روشهای چاپ دستی با مهر روی پارچه بسیار زیاد هستند که شناختن آنها به شما کمک زیادی برای چاپ میکند. قبل از اینکه بخواهید روی پارچه طرح مورد نظرتان را چاپ کنید، باید روشهای آن را بررسی نمایید تا ببینید با توجه به طرح و پارچهتان کدام روش مناسبتر است.
فراموش نکنید که باید تمامی مراحل را که توضیح دادیم موبهمو انجام دهید تا بتوانید روی پارچه خود یک طرح زیبا بیندازید. مرحله آخر اتو کردن خیلی اهمیت دارد پس حتماً به دما و زمان اتو توجه داشته باشید.